Znakomita dorada z pomidorami

Witajcie, 

Rybka to obowiązkowa pozycja w menu w tygodniu. My, Polacy jemy zdecyowanie za mało ryb, u mnie w domu staram się to powoli powoli zmienić. Czy mi się to udaje ? Słabo, ale na pewno udała mi się dorada:)

Zobaczcie sami!


Znakomita dorada z pomidorami


  • 2 dorady wypatrszoszone w całości 
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • papryczki padron
  • 5-6 ząbków czosnku
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • cebula

Rwiemy odpowiednią długość papieru śniadaniowego/ papieru do pieczenia. Zwijamy ten kawałek w kulkę, po czym ją moczymy pod bieżącą wodą, wyciskamy z wody i wykładamy w naczyciu żaroodpornym. Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem, układamy na papierze w naczyniu żaroodpornym.
Wokół ryby możemy teraz wyłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przekrojone, oczyszczone papryczki padron, pokrojone na plasterki obrane ząbki czosnku, wiórka cebuli oraz liście pietruszki. 
Całość polewamy oliwą z oliwek. 
Gdy piekarnik będzie nagrzany na 180 stopni możemy wstawić rybkę. 
Pieczemy ok. 25-30 minut.

Smacznego!
Ann. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger