Wiosenne kanapki z pastą jajeczną
Dzisiaj pierwszy dzień wiosny, czyli trzeba jakoś godnie tę wiosnę przywitać. Ja ją dzisiaj przywitałam pysznymi wiosennymi kanapkami chociaż za oknem śnieg. Jak zauważycie poniżej w przepisie i oczywiście na zdjęciu, pojawiły się kiełki rzodkiewki. Kiełki te można śmiało kupić w zwykłych dyskontach, ale również można sobie samemu przygotować. Do tego przyda Wam się kiełkownica - i tu mamy różne rodzaje (wielopoziomowa - od 1 do 3 poziomów lub zwykła jednopoziomowa). Zaletą tej wielopoziomowej jest to, że możemy za jednym razem uprawiać 3 różne rodzaje kiełków.
A co konkretnie dają nam kiełki rzodkiewki? Zawierają masę mikroelementów, witamin, substancji odżywczych. "Kwas mistyrynowy, który równoważy dobry i zły cholesterol, kwas palmitynowy w mniejszych ilościach pomaga wchłaniać witaminę A i kwas stearynowy mający za zadanie obniżyć cholesterol. Kiełki rzodkiewki to także bogactwo witaminy C, a także witaminy z grupy B." https://www.medonet.pl/zdrowie,kielki-rzodkiewki---wlasciwosci-zdrowotne--przeciwwskazania,artykul,1732568.html
Wiosenne kanapki z pastą jajeczną
- 4 jajka
- pęczek szczypiorku (u mnie wyhodowany z cebuli dymki - zdecydowanie polecam!)
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól,
- pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz