Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

Sesja minęła!
Jest idealny czas, aby próbować nowe mieszanki smaków.
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój jeden z lepszych i szybszych sposobów na głód i na kurczaka!:)


Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

  • piersi z kurczaka - 0.5 kilo
  •  por - 1 sztuka
  • śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek
  • kostka rosołowa (lub bulion)
  • olej do smażenia, (lub oliwa)
  • przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)



Piersi myjemy,  kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce .





 Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por. 

Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut.

Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy 10 minut. 

"Łatwy" kurczak gotowy! 
 Ja podałam go z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą.

Życzę wszystkim SMACZNEGO.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger