Kurczak w sosie porowo-śmietanowym
17:29
0
Dania główne
,
danie mięsne
,
kurczak
,
na obiad
,
por
,
sos porowo śmietanowy
,
szybkie dania
Sesja minęła!
Jest idealny czas, aby próbować nowe mieszanki smaków.
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój jeden z lepszych i szybszych sposobów na głód i na kurczaka!:)
Jest idealny czas, aby próbować nowe mieszanki smaków.
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój jeden z lepszych i szybszych sposobów na głód i na kurczaka!:)
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym
- piersi z kurczaka - 0.5 kilo
- por - 1 sztuka
- śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek
- kostka rosołowa (lub bulion)
- olej do smażenia, (lub oliwa)
- przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Piersi myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce .
Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.
Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut.
Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy 10 minut.
"Łatwy" kurczak gotowy!
Ja podałam go z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą.
Życzę wszystkim SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz