Szybka zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Mój dzisiejszy przepis na szybkie i sycące danie idealne i na obiad, i na kolację.
Łatwe do przygotowania. Dla każdego.
Polecam!



Zapiekanka "Kurczak między ziemniakami"



  •  około 10 średnich ziemniaków
  • duża pierś z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • połowa czerwonej papryka
  • 300 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 3 jajka
  • 250 g żółtego sera gouda
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie,
  • przyprawa kurczak złocisty (KAMIS)
  • olej lub oliwa z oliwek


Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry- gotować kilka minut w osolonej wodzie (muszą pozostać lekko twarde). Pierś z kurczaka pokroić z kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka,  usmażyć na patelni. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć razem z kurczakiem oraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (może być pokrojony w malutką kosteczkę). Chwilę dusić na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.

Do miski wlać śmietanę, wbić jajka i dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. 

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem,  na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Położyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Posypać kostkami papryki. Dać drugą warstwę ziemniaków i wylać na to sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około 35-40 min 

Można podawać z sosem czosnkowym

  • 3 łyżki majonezu (z najlepszym składem obecnie Kielecki lub majonez Vege z Biedronki  jest zdecydowanie mniej kaloryczny)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól pieprz

Smacznego!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger