Łosoś z porowymi lokami

Moi Drodzy,

Od kilku lat kuchnia to moja mała pasja. 

Gotuję głównie  bo pozwala mi to zapomnieć o codzienności. 

Mam nadzieję, że moje potrawy będą Wam smakować!

Pozdrawiam Was serdecznie.
Ann



Łosoś z porowym lokami



Składniki (porcja dla 2 osób)
  • oliwa z oliwek
  • 2 średniej wielkości pory (część biała i zielona)
  • cytryna
  • 2 filety z łososia (mogą być wcześniej mrożone)
  • zioła: pietruszka, szczypiorek
  • śmietana ( może być jogurt naturalny)
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy,
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie)
Folia aluminiowa.
Wykonanie


Do dzieła! Pory przepołowić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę lub olej na patelni i smażyć pory przez około 6 minut na średnim ogniu, aż zmiękną.. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć kwadraty, posmarować oliwą z oliwek lub olejem. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny, a na wierzch łososia. Przykryć porami, posypać zieleniną i nałożyć śmietanę - 2 łyżki (lub jogurt naturalny). Zawinąć folię na rybie. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Smacznego! :)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger