Zamknęłam lato w słoiku... Użyję do zupy, do marynaty, a Ty do czego go żyjesz?
21:42
0
bulion
,
domowa pasta bulionowa
,
domowe przetwory
,
domowy bulion
,
kostki rosołowe
,
pasta bulionowa
,
przetwory
Uwielbiam wracać ze wsi od Rodziców z zapasem świeżych i pysznych warzyw. Bardzo lubię je przetwarzać, a później korzystać z nich w zimie. Zamykam świeże warzywa w słoiku, to zdecydowanie lepszy wybór niż kupowanie ich w dyskontach. Jak już pewnie wiecie poniżej znajdziecie przepis na kostki rosołowe - możecie go też znaleźć tutaj. Dzisiaj mam jeszcze jeden ciekawych przepis, który może przypaść Wam do gustu. Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna.
Pasta bulionowa
- 200 g obranych marchewek
- 150 g obranych korzeni pietruszki
- mały seler
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu)
- natka pietruszki
- 4 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- lubczyk (u mnie suszony)
- 4 łyżki soli
- 10 g suszonych grzybów
- kilka listków rozmarynu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 150 ml wody
Najpierw obieramy warzywa, wrzucamy do gotującej się wody. Po 30 minutach możemy dodać do nich pozostałe składniki. Oprócz cebuli, ponieważ cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni, aż się dobrze przypiecze. Kiedy cebula będzie dobrze podsmażona możemy ją dodać do reszty składników. Gotujemy ok. 2 h aż wszystkie warzywa oraz grzyby będą miękkie.
Po tym możemy zblendować nasz wywar, a następnie przekładamy pastę do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 20 min.
Smacznego !
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz