Udka o zapachu Prowansji
21:54
0
Dania główne
,
danie mięsne
,
szybki obiad
,
szybki obiad z mięsem
,
udka w ziołach
,
udka w ziołach prowansalskich
,
udka z kurczaka
Zioła to nieodłączna część mojej kuchni. Zawsze pod ręką mam swoich ulubieńców. Jak myślicie jakie zioła najbardziej lubię? No oczywiście bazylia, która ma super właściwości dla naszego układu trawiennego oraz układu nerwowego (a co ciekawe pomaga w przypadku bezsennych nocy). Drugie zioło, którego mogłabym używać do każdego dania to koperek - przynosi ulgę naszemu żołądkowi, ma właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Na trzecim miejscu, ale prawie jak na pierwszym jest natka pietruszki - źródło witaminy C, świetnie wpływa na wzrok oraz cerę. I ostatnie zioło, które obowiązkowo znajduje się w mojej kuchni to oregano - łagodzi kaszel, ma działanie przeciwgrzybicze.
Dzisiaj przygotowałam dla Was udka w ziołach prowansalskich: oregano, mięta, bazylia. Zobaczcie co mi z tego wyszło :)
Dzisiaj przygotowałam dla Was udka w ziołach prowansalskich: oregano, mięta, bazylia. Zobaczcie co mi z tego wyszło :)
Udka o zapachu Prowansji - w ziołach prowansalskich
- 4 udka z kurczaka
- garść listków bazylii
- garść oregano
- kilka listków mięty
- łyżeczka słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do dzieła!
Udka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Bazylię, oregano, mięte płuczemy, wsadzamy do naczynia w którym będziemy blendować składniki. Następnie obieramy czosnek. Ząbki wrzucamy do ziół. Do tego wlewamy olej, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
Udka obtaczamy w ziołowej marynacie. Możemy przykryć folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wkładamy udka do pieczenia. Kiedy skórka ładnie się zarumieni możemy obniżyć temperaturę do 140 stopni. Tak pozostawiamy udka w piekarniku jeszcze przez godzinę.
Po tym czasie możemy wyjąć udka i rozkoszować się ich ziołowym smakiem ;)
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz