Ulubiony keczup Jędrusia

Witajcie!
Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii. 
Zapraszam! 


Ulubiony keczup Jędrusia

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg cukru
  • garść soli
  • 1 szklanka octu 
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 60 dag koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku (dla chętnych)
  • zioła prowansalskie 
    
Najpierw myjemy i obieramy cukinię, a następnie ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z cukinią, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 5h. 
Po tym czasie wracamy do naszego ketchupu. Dodajemy garść soli i gotujemy ok. 20-30 min. 

Teraz możemy dodać szklankę octu, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przecier pomidorowy (u mnie zawsze koncentrat pomidorowy Pudliszki - nie jest to reklama, nie zapłacili mi :D - przy tym koncentracie ketchup nie jest wodnisty, a wiem, że czasem się tak zdarza). Gotujemy 10 min. 
Następnie możemy dodać zioła prowansalskie (według uznania). Miksujemy - u mnie blender "żyrafa" .
Nakładamy do słoiczków, zakręcami i pasteryzujemy ok. 10 - 20 min 




Smacznego! 
Ann 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger