Ulubiony keczup Jędrusia
16:38
0
ann
,
annli18
,
blog
,
blog kulinarny
,
blog kulinarnyy
,
blogowanie
,
blogspot
,
cukinia
,
domowe przetwory
,
domowy ketchup
,
domowy ketchup z cukinii
,
domowy sos do pizzy
,
food
,
ketchup
,
ketchup z cukinii
,
przetwory
Witajcie!
Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii.
Zapraszam!
Ketchup to coś co zawsze musi być u nas w domu. Dodajemy go do kanapek, zapiekanek, pizzy i innych przekąsek. Ten ketchup to doskonały sposób na zużycie cukinii.
Zapraszam!
Ulubiony keczup Jędrusia
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg cukru
- garść soli
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 60 dag koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku (dla chętnych)
- zioła prowansalskie
Najpierw myjemy i obieramy cukinię, a następnie ją ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z cukinią, zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 5h.
Po tym czasie wracamy do naszego ketchupu. Dodajemy garść soli i gotujemy ok. 20-30 min.
Teraz możemy dodać szklankę octu, pieprz, paprykę ostrą i słodką, przecier pomidorowy (u mnie zawsze koncentrat pomidorowy Pudliszki - nie jest to reklama, nie zapłacili mi :D - przy tym koncentracie ketchup nie jest wodnisty, a wiem, że czasem się tak zdarza). Gotujemy 10 min.
Następnie możemy dodać zioła prowansalskie (według uznania). Miksujemy - u mnie blender "żyrafa" .
Nakładamy do słoiczków, zakręcami i pasteryzujemy ok. 10 - 20 min
![]() |
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz