Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką

Kolejny dzień, kolejny pomysł...
Tym razem całkiem spontanicznie!
Zobaczcie co mi wyszło!:)

Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką

  • filety z kurczaka (ok. 600 g)
  • szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki)
  • ser żółty (4 kawałeczki)
  • olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • papryka
  • czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe)

Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem czosnkowym (lub przygotowujemy samemu: 2 ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso.

Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera.
Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. 

Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół godziny, po tym czasie ściągamy wieko z naczynia i zostawiamy w piekarniku przez 15 minut.



Smacznego!
Ann

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger