Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej

I dopadło mnie... Przeziębienie pierwsza klasa!
Szukam wszelkich możliwych sposobów na to, by przemycić witaminy w posiłkach.
Dzisiaj udało mi się sprytnie ukryć witaminy z pietruszki, czosnku i brokuła!
Zapraszam!


Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej



  • duży pęczek świeżej pietruszki
  • średni brokuł
  • mąka
  • 4 jajka
  • ser żółty (ok 10 dag)
  • pieprz, sól
  • czosnek ( 3 ząbki)
  • cebula
  • olej lub oliwa z oliwek


Brokuła dzielimy na spore "różyczki" i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. 


Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy:


  • 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny


Gdy brokuł wystygnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy mąkę, aby uzyskać konsystencję podobną do placków ziemniaczanych. Ostatecznie doprawiamy i smażymy po 2 min z każdej strony. 
Placuszki smakują super z sosem czosnkowym.



Smacznego!
Ann



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger