wtorek, 25 lutego 2014

Zapiekanka: brokuł pod kołderką

Póki mam wolne, staram się codziennie próbować nowych połączeń smakowych. 
Dzisiaj miałam bardzo ambitny plan na  pizzerinki, ale po małej modernizacji, ale jak na złość ciasto francuskie się ulotniło z lodówki. Postanowiłam wymyślić coś całkiem z innej beczki, ale korzystając z tych składników, które były już przygotowane na pizzerinki.
Zobaczcie jak mi to wyszło.



Zapiekanka: brokuł pod kołderką

  • średni brokuł
  • 2 duże ziemniaki
  • 15 dag różnego rodzaju wędliny (może być odrobina boczku)
  • papryka marynowana (mały słoik),  /może być świeża/
  • 2 cebule
  • śmietana (3 łyżki)
  • 10 dag sera
  • 3 jajka

Brokuła gotujemy w dobrze posolonej wodzie (brokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę.

Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente), studzimy go a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: 
Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek).

Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. 





Smacznego!
Ann

 

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję!:)
    będę wdzięczny jeśli poklikasz w baner i linki + zostawisz komentarz u mnie:) http://chmielublog.blogspot.com/2014/02/sammydresscom-unusual-shop.html

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się pysznie, może zrobię :D
    obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń