Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi

Witajcie,
dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią. 


Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi

  • 1 duża marchewka,
  • 4 małe korzenie pietruszki,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały korzeń selera, 
  •  4 ziemniaki,
  • 1,5 puszki fasoli białej,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 duże buraki ( u mnie gotowe zawekowane jesienią),
  • łyżka masła, 
  • 2 litry wody,
  • 0,5 l zakwasu buraczanego



Najpierw obieramy i kroimy na drobną kostkę i podsmażamy maśle, następnie dodajemy poszatkowane na drobnej tarce obrane marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dusimy ok 10 min.
Kiedy Warzywa będą już miękkie możemy wlać do nich 2 litry wody. Dodajemy również buraki, a także liść laurowy, rozdrobnione ziele angielskie (takie daje więcej aromatu).
Całość gotujemy ok. 30 min.
W międzyczasie możemy przygotować sobie ziemniaki, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy je w osobnym garnku. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ugotowaną fasolę (lub z puszki), ziemniaki. Do całości dodajemy zakwas buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ja do swojego barszczu nie dodawałam śmietanki, wolę zdrowszą wersję. Ale oczywiście można zrobić po swojemu :)




Smacznego!
Ann.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger