Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą

Witajcie,
zastanawiam się, dlaczego w mojej kuchni nie było wcześniej tart!?
Cudowne, szybkie danie, które każdego razu może smakować inaczej. 


Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę z kiełbasą wiejską. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu.



Dodatkowo, chciałabym Wam dzisiaj zwrócić uwagę na sól, której użyłam. 
Przedstawiam Wam sól Himalajską! Mam nadzieję, że nie muszę jej Wam przedstawiać, ja niestety używam jej od niedawna więc dzielę się moją wiedzą z Wami. 

Różowa sól himalajska jest najczystszą solą jaką można spotkać. W porównaniu do zwykłej soli kuchennej wydobywana jest ręcznie - stąd może cena takiej soli. Ale oprócz tego ma wiele zalet, oczywiście jeżeli spożywamy ją w racjonalnej ilości - nie mówię tutaj o nadużywaniu soli. 

Co daje nam różowa sól kuchenna?

- ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- przyspiesza usuwanie zalegającego śluzu w drogach oddechowych
- stymuluje perystaltykę narządów trawiennych
- równoważy produkcję kwasu żołądkowego- harmonizuje równowagę kwasowo-zasadową

- odpowiednia dawka bogatej w minerały soli w diecie, wpływa na jakość snu
- całkowite unikanie soli może przyczynić się do problemów ze snem

oraz inne*

Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą

Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"):
  • 250 g mąki
  • 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli  
Farsz 
  • 2 czerwone cebule
  • 400 g pieczarek
  • 300 g wiejskiej kiełbasy
  • 200 g śmietanki 30
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka 
  • 250 g sera żółtego
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka
  • sól himalajska oraz świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce. Wyrobioną masę zlepiamy w kulkęi odkładamy na 40 min do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy formę masłaem, a następnie przekładamy na formę do tarty (u mnie ta tradycyjna z Ikea) i dziurkujemy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy obciążniki (fasola, ryż) a następnie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągamy papier. Nałożymy nasz farsz:

Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do zeszklenia, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.

W międzyczasie przygotowujemy sobie masę do polania. Łączymy składniki: mleko, śmietanka, jajka, starty ser żółty. Mieszamy. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Kiedy pieczarki i cebula lekko ostygną możemy dorzucić je do naszej masy.
Przelewamy na upieczone ciasto, posypujemy pietruszką i gotową tartę wkładamy do piekarnika na 45 min (temperatura 180 stopni).



Smacznego!
Ann.


Źródło: https://www.fakt.pl/zdrowie/zyj-zdrowo/czy-sol-himalajska-jest-zdrowsza-od-kamiennej/6ex4c4p


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger