Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry

Witajcie, 
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki skład mają gotowe sosy słodko ostre, takie ze sklepu...
Znalazłam coś takiego:

regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu 

albo coś takiego:

syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy (jęczmień), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois (ryba), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek, tymianek, suszony czosnek, olej słonecznikowy], barwnik (ekstrakt z papryki)

Oczywiście, nie uważam, że każdy sos jest zły... Ale po co kupować skoro można zrobić samemu. 
Dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na sos słodko-ostry


Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry 



Składniki:

  • 18 papryczek chili
  • 1 szklanka octu winnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
Do zagęszczenia sosu:
  • szklanka wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos)
Przygotowanie:

Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos). Wrzucamy do je do miski, dolewamy szklankę wody, obrane ząbki czosnku i blendujemy. Przelewamy do garnka. Następnie dolewamy ocet, dodajemy cukier, miód oraz sól.  Gotujemy aż do zagotowania. 
Aby zagęścić sos należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Wlewamy do papryczek ciągle mieszając. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy powtórzyć czynność, jeżeli jednak stał się zbyt gęsty można dolać wodę, a następnie ponownie zagotować. 

Ja swój sos przełożyłam do słoików, a następnie pasteryzowałam przez ok. 15 min. 

PS oczyszczanie papryczek polecam robić w gumowych rękawiczkach. Uwaga, aby nie potrzeć oczu.

Smacznego!
Ann. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger