Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry
21:02
0
domowy sos chili
,
domowy sos do pizzy
,
domowy sos słodko-ostry
,
jak zrobić sos
,
jak zrobić sos chili
,
przetwory
,
sos chili
,
sos chili do słoików
,
sos sweet chili
Witajcie,
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki skład mają gotowe sosy słodko ostre, takie ze sklepu...
Znalazłam coś takiego:
regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu
albo coś takiego:
syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy (jęczmień), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois (ryba), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek, tymianek, suszony czosnek, olej słonecznikowy], barwnik (ekstrakt z papryki)
Oczywiście, nie uważam, że każdy sos jest zły... Ale po co kupować skoro można zrobić samemu.
Dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na sos słodko-ostry
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki skład mają gotowe sosy słodko ostre, takie ze sklepu...
Znalazłam coś takiego:
regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu
albo coś takiego:
syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy (jęczmień), cukier, sól, aromaty, ekstrakt z cebuli, anchois (ryba), oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek, tymianek, suszony czosnek, olej słonecznikowy], barwnik (ekstrakt z papryki)
Oczywiście, nie uważam, że każdy sos jest zły... Ale po co kupować skoro można zrobić samemu.
Dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na sos słodko-ostry
Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry
Składniki:
- 18 papryczek chili
- 1 szklanka octu winnego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu (u mnie spadziowy)
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
Do zagęszczenia sosu:
- szklanka wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego jak bardzo gęsty chcemy uzyskać sos)
Przygotowanie:
Papryczki płuczemy, odcinamy zielone ogonki, lekko oczyszczamy z pestek (im więcej pestek tym bardziej ostry sos). Wrzucamy do je do miski, dolewamy szklankę wody, obrane ząbki czosnku i blendujemy. Przelewamy do garnka. Następnie dolewamy ocet, dodajemy cukier, miód oraz sól. Gotujemy aż do zagotowania.
Aby zagęścić sos należy rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie. Wlewamy do papryczek ciągle mieszając. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy powtórzyć czynność, jeżeli jednak stał się zbyt gęsty można dolać wodę, a następnie ponownie zagotować.
Ja swój sos przełożyłam do słoików, a następnie pasteryzowałam przez ok. 15 min.
PS oczyszczanie papryczek polecam robić w gumowych rękawiczkach. Uwaga, aby nie potrzeć oczu.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz