Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem

Sezon na pomidory oraz paprykę w pełni dlatego warto korzystać.
Dzisaj polecam Wam kremową zupę pomidorowo-paprykową z drobniutkim makaronem.


Kremowa zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem

  • 5 dużych pomidorów
  • szklanka bulionu
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • 2 cebule
  • kilka gałązek tymianku
  • papryka słodka (przyprawa)
  • oliwa z oliwek (ja cebulę dusiłam na oleju z dodatkiem czosnku i bazylii)
  • pieprz, sól
  • ulubiony makaron
  • śmietana jogurtowa 10%
  • cukier do regulacji kwasowości
Zanim rozpoczniemy przygotowywanie pomidorów, polecam najpierw umyć paprykę, oczyścić z pestek i wsadzić ją do piekarnika (aż do momentu kiedy skórka będzie przypalona) - można grillować paprykę na patelni zamiast pieczenia. 


W tym czasie, możemy przygotować cebulę - obieramy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na wybranym przez siebie tłuszczu - u mnie olej z dodatkiem czosnku i bazylii. Kolejno sparzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. 
Kiedy papryka będzie już upieczona, możemy przykryć ją ścierką lub folią aluminiową, aby odparowała, a skórka lepiej się ściągała. 
Kroimy obraną paprykę na kawałki i wrzucamy do pomidorów, podsmażonej cebulki. Dodajemy przyprawy i zioła. Gotujemy ok. 15 min. 

Podczas, gdy warzywa się gotują my możemy osobno ugotować makaron. U mnie dzisiaj mini kokardki. Nie polecam dodawać dużego makaronu - będzie wyglądał mało efektownie. 

Gdy warzywa będą już lekko podduszone możemy dodać bulion. Bulionem możemy regulować gęstość. 

Zupę nalewamy do talerza, dodajemy śmietankę i makaron.

Smacznego! 
Ann


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger