Podudzia z kurczaka z piekarnika - z papryką, borowikami i cebulą

Ten przepis już jakiś czas temu ukradłam mojej Mamie. Takie podudzia to super rozwiązanie na efektowny i smaczny obiad. Coś innego niż tradycyjne niedzielne udka czy nawet "Król Schabowy", ale nie jest to danie bardzo pracochłonne, dlatego śmiało mogą zabrać się za nie osoby, które na co dzień wykorzystują tylko łatwe i szybkie przepisy. Najważniejsze jest to, aby mięso zostało zamarynowane dzień wcześniej. Dzięki temu dokładnie przejdzie marynatą, a dodatkowo idealnie będzie odchodzić od kości. 


Podudzia z kurczaka z piekarnika - z papryką, borowikami i cebulą


Składniki:
  • podudzia z kurczaka (ilość w zależności od ilości osób - u mnie 10 szt.)
  • połowa papryki czerwonej
  • połowa papryki zielonej
  • 7 większych borowików (opcjonalnie pieczarki 250 g)
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 szklanka bulionu 
 Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat) 
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Dzień przed planowanym podaniem podudzi przygotowujemy marynatę do mięsa. Marynata to połączenie ząbków czosnku, przyprawy do kurczaka oleju, soli, pieprzu oraz cebuli. 
Jak wykonać taką marynatę? Najpierw obieram cebulę, kroję ją na mniejsze kawałki wrzucam do kielicha od blendera, dodaję obrane ząbki czosnku, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz, olej i wszystko razem blenduję na gładką masę. Całą marynatę wykładamy do misy z mięsem i dokładnie nacieramy nią podudzia. Zostawiamy na noc. 

Na drugi dzień przygotowujemy już ostatecznie nasze mięsko. 
W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia razem marynatą. Podlewamy połową bulionu. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 40 minut.
Następnie posypujemy mięso pokrojonymi warzywami oraz grzybami: pokrojoną w kostkę paprykę zieloną, paprykę czerwoną, cebulę oraz borowiki (pieczarki). (Na zdjęciu warzywa były wysypane wcześniej, ale dla ich dobra, smaku i wyglądu lepiej jest to zrobić w drugim etapie pieczenia).Polewamy resztą bulionu. Wkładamy do piekarnika na 1 h 20 min i pieczemy w temperaturze 190 stopni. Pod koniec możemy ustawić piekarnik na 220 stopni na 5-10 min, aby mięso się ładnie zarumieniło, a skórka stała się chrupiąca. 

Smacznego! 
Ann :)

** Ja podałam mięso w naczyniu żaroodpornym na obrotowej desce. Jedno i drugie możecie znaleźć klikając w linki poniżej:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger