Zdrowy chleb orkiszowy
20:43
0
blog kulinarny
,
chleb domowy
,
chleb orkiszowy
,
domowy chleb
,
pieczywo
,
przekąski
,
śniadania
,
zdrowy chleb orkiszowy
Jakiś czas temu dostałam mąkę orkiszową. Długo zastanawiałam się od czego zacząć przygodę z tym produktem. Dzisiaj przyszła pora na podjęcie takiej decyzji! Bułki czy chleb? Padło na chleb - (po ostatnio nieudanych bułkach tak bardzo polecanych w Internecie). Wyszedł rewelacyjny. Pięknie wyrósł!
Zapraszam!
łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba)
otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy)
Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna.
W międzyczasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie o rozmiarach: dlugość 31 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm). Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy otrębamy.
Casto wykładamy do przygotowanej blachy, rozkładamy równomiernie i odkładamy na godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej).
Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min.
Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny.
Smacznego!
Ann
Zapraszam!
Zdrowy chleb orkiszowy
- 450 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- łyżka miodu
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g sezamu
- 50 g siemienia lnianego
- 320 ml ciepłej wody
łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba)
otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy)
Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna.
W międzyczasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie o rozmiarach: dlugość 31 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm). Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy otrębamy.
Casto wykładamy do przygotowanej blachy, rozkładamy równomiernie i odkładamy na godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej).
Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min.
Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny.
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz