Zdrowy chleb orkiszowy

Jakiś czas temu dostałam mąkę orkiszową. Długo zastanawiałam się od czego zacząć przygodę z tym produktem. Dzisiaj przyszła pora na podjęcie takiej decyzji! Bułki czy chleb? Padło na chleb - (po ostatnio nieudanych bułkach tak bardzo polecanych w Internecie). Wyszedł rewelacyjny. Pięknie wyrósł! 
Zapraszam! 


Zdrowy chleb orkiszowy

  • 450 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • łyżka miodu
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g sezamu
  • 50 g siemienia lnianego  
  • 320 ml ciepłej wody
Dodatkowo: 
łyżka mleka i jedno żółtko (do posmarowania chleba)
otręby owsiane, masło (do przygotowania blachy)


Łączymy wszystkie składniki oprócz ziaren. Dobrze mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepkie. Dodajemy ziarna. 
W międzyczasie musimy przygotować sobie blachę (u mnie  o rozmiarach: dlugość 31 cm, szerokość 12 cm, wysokość 8 cm). Smarujemy ją dokładnie masłem, a następnie posypujemy otrębamy. 
Casto wykładamy do przygotowanej blachy, rozkładamy równomiernie i odkładamy na godzinę, aby urosło (pamiętajcie: im cieplej tym lepiej).
Po godzinie możemy rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wierzch chelba smarujemy rozmąconym żółktkiem z mlekiem. Pieczemy 45 min. 



Po wyjęciu chleba najlepiej jest chleb wystudzić i kroić dopiero kiedy będzie już zimny.

Smacznego! 
Ann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger