"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem

Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:)
Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało! 

"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji

  • 0,5 kg ziemniaków
  • kilka listków rozmarynu 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • sól himalajska (o właściwościach tej soli pisałam tutaj)
  • pieprz świeżo mielony 
  • twaróg chudy 
  • szczypiorek 
  • jogurt naturalny 
  • kiełki buraków 



 Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy paprykę, sól himalajską i pieprz. Mieszamy!
Obrany czosnek wrzucamy na wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 190 stopni. W zależności od tego jak duże kawałki ziemniaków mamy musimy dostosować czas pieczenia. U mnie ok. 45 min. 


A teraz przyszła kolej na twaróg. Nic prostszego! :)
Twaróg mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą, pieprzem oraz jogutem naturalnym. 


Całość przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami z buraka.

Smacznego!
Ann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger