"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem
09:35
0
Dania główne
,
kiełki z burków
,
krakoski kumpir
,
krakowski kumpir
,
kumpir z gzikiem
,
ziemniaki z piekarnika
Szybka kolacja dla miłośników ziemniaków:)
Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało!
Ziemniaki myjemy, kroimy na kawałki, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn myjemy i kroimy na drobne kawałki, dodajemy paprykę, sól himalajską i pieprz. Mieszamy!
Całość przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami z buraka.
Smacznego!
Ann
Pewnie zaraz mnie wszyscy zaatakują, że takie ciężkie jedzenie na noc? Jedzcie kiedy chcecie ! ;) byle Wam wszystkim smakowało!
"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji
- 0,5 kg ziemniaków
- kilka listków rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól himalajska (o właściwościach tej soli pisałam tutaj)
- pieprz świeżo mielony
- twaróg chudy
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- kiełki buraków
Obrany czosnek wrzucamy na wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 190 stopni. W zależności od tego jak duże kawałki ziemniaków mamy musimy dostosować czas pieczenia. U mnie ok. 45 min.
A teraz przyszła kolej na twaróg. Nic prostszego! :)
Twaróg mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą, pieprzem oraz jogutem naturalnym.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy kiełkami z buraka.
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz