Zapiekanka z makaronem, o którym pewnie nie miałaś pojęcia

Witajcie,
W moje ręce ostatnio wpadły makarony zrobione z ciecierzycy, soczewicy,  a także z fasoli.
Jest to ciekawy zamiennik zwykłych makaronów ponieważ wartości odżywcze są zdecydowanie lepsze. W związku z tym, że lubię przygotowywać sobie obiady do pracy i przeważnie robię je na dwa dni, szukam łatwych, ale smacznych rozwiązań na moje posiłki.
Zobaczcie co tym razem mi wyszło :)

Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami

  • 100 g makaronu 100% mąki z ciecierzycy
  • 150 g makaronu 100% mąki z soczewicy czerwonej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 500 g mięsa mielonego ( u mnie filet z indyka, ale śmiało można zastąpić to innym mięsem mielonym)
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 mała cukinia (u mnie zielona)
  • 5 pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 200 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • oregano

Przygotowujemy osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z informacją podaną na opakowaniu. Kiedy makaron się gotuje my możemy przygotować cebulę. Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Kiedy cebula będzie już lekko podduszona możemy wrzucić mięso mielone. Smażymy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, a także wsypujemy oregano (według uznania)

W czasie, gdy mięso dusi się z cebulą, możemy przygotować resztę składników do zapiekanki.
Kroimy paprykę w kostkę, obieramy (myjemy) pieczarki, a następnie je kroimy. Oczyszczamy z pestek cukinię i kroimy ją na plasterki.  Wrzucamy to wszystko na drugą patelnię, na której roztopiliśmy masło. 
Dusimy ok 10 min. 
Następnie możemy połączyć wszystkie nasze przygotowane składniki, mieszamy, dodajemy pomidory krojone z puszki. Wrzucamy ugotowany makaron. Doprawiamy do smaku jeżeli to jeszcze potrzebne.

Możemy wrzucić składniki naszej zapiekanki do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe. Posypujemy startym serem mozzarella.
Pieczemy przez ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni. 




Smacznego! ;)

Ann 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania :)
      I oczywiści do śledzenia dalszych przepisów na blogu :)

      Usuń
  2. a jakie w smaku są te makarony, jak ciecierzyca i soczewica smakują czy w tej formie przypominają standardowy makaron? patrząc na twoje przepisy pełne witamin to mam wrażenie że każdy lokalny producent warzyw musi być ci wdzięczny za wykorzystywanie tak dużej ilości warzywek to przygotowywania tych pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to miłe co piszesz! ;) Kocham warzywa i faktycznie u mnie w przepisach jest ich mnóstwo.
    To jest mój zimowy faworyt z warzywami! :)
    http://kuchniauann.blogspot.com/2019/10/zamkneam-lato-w-soiku-uzyje-do-zupy-do.html

    A smak makaronów.. hmmm... uważam, że jest normalny - (niewiele odbiegający od normalnych makaronów)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger