Łosoś z piekarnika do zrobienia w 5 minut

Dzisiaj miałam dość dużo zaplanowane - praca, dom, zakupy, zrobić domowe kostki rosołowe (przepis na nie znajdziecie już wkrótce), więc chciałam zrobić szybki obiad do pracy na kolejny dzień. W związku z tym, że miałam ochotę na łososia, ale nie miałam zbyt dużo czasu, postanowiłam przygotować coś bardzo szybkiego. Zobaczcie sami. 


Szybki przepis na łososia z piekarnika


  • filet z łososia
  • cytryna
  • pieprz ziarnisty, sól
  • dowolne zioła - u mnie mój ukochany koperek 
  • opcjonalnie masło lub inny tłuszcz
Obowiązkowo papier do pieczenia.

Papier do pieczenia (u mnie szerokość ok. 30 cm) zwijamy w kulkę, a następnie moczymy w bieżącej wodzie. Wyciskamy. Dzięki tej czynności możemy łatwo manewrować papierem w naczyniu żaroodpornym.


Następnie łososia dzielimy na odpowiednie porcje. Układamy w naczyniu żaroodpornym pokrytym papierem. Dodajemy ulubione zioła. U mnie (chyba jak zwykle) koperek. Na łososiu kładziemy cytrynę. Solimy, dodajemy pieprz do smaku - chociaż kiedyś słyszałam, że do ryb nie powinno się dodawać pieprzu, ale taki świeżo zmielony aż sam się garnie do tej rybki. Można - ale nie trzeba - dodać odrobinę tłuszczu, aby ryba była bardziej soczysta, ale załóżmy, że to danie to fit wersja.

Zawijamy rybę jak cukierka i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.

Smacznego!
Ann.

1 komentarz:

  1. Czasami takie szybkie dania faktycznie sprawdzają się doskonale i ja za nimi przepadam. Muszę przyznać, że jeśli chodzi o potrawy z łososia to jestem zwolennikiem korzystania z gotowych przepisów od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i jak mam tylko chwilę to oczywiście je przyrządzam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger