Sałatka z kurczakiem i pieprzem ziołowym

Tę sałatkę lubię głównie za szybkość jej przygotowania. 
Charakterystyczny smak pieprzu ziołowego zdecydowanie nadaje jej świetnego ziołowego aromatu. 
Przygotowując tę sałatkę użyłam pieprzu ziołowego marki Prymat, który okazał się świetnym wyoborem. Jego skład to: gorczyca biała, kolendra, papryka ostra, kminek, majeranek, czosnek i kozieradka - czyli pieprz ziołowy NIE ZAWIERA PIEPRZU. 
A jakie właściwości zdrowotne ma pieprz ziołowy?
Kminek wpływa na procesy trawienne, wzmacnia apetyt, posiada działanie przeciwzapalne oraz usprawnia metabolizm. Kolendra to z kolei przyprawa, która doskonale wpływa na nasz układ pokarmowy, pomaga w leczeniu niestrawności. Majeranek to zioło, które wpływa nie tylko na procesy trawienne, ale także wspomaga naszą odporność, leczy kaszel i katar oraz pomaga zwalczyć przeziębienie, biała gorczyca to przyprawa, która zdecydowanie sprawdza się w przypadku dolegliwości pokarmowych.1)https://planteon.pl/blog/pieprz-ziolowy
Szukając informacji o pieprzu ziołowym zaskoczyło mnie to, że jest to staropolska przyprawa (swoją szczególną popularność zawdzięcza czasom PRL-u, ponieważ niedostępność produktów sprawiła, że ludzie szukali zamienników brakujących składników, tworząc nowe przyprawy), która cieszy się największą popularnością na wschodzie Polski, a także bardzo lubiana jest w kuchni litewskiej. Pieprzu ziołowego możemy używać zarówno do sałatek, jak i mięsa (np. kotletów mielonych), do zup jako przyprawa, która podkreśli walory smakowe zupy, a także do sosów. 

Sałatka z kurczakiem i pieprzem ziołowym


Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • słoik selera marynowanego
  • świeża czerwona papryka (połowa)
  • świeża zielona papryka (połowa)
  • puszka kukurydzy
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka majonezu
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • świeży mielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Prosta sprawa!

Kurczaka kroimy na drobną kostkę, obsmażamy doprawiając pieprzem ziołowym.
Selera odcedzamy na durszlaku, przelewamy lekko zimną wodą i odstawiamy aż odcieknie.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę, a w tym czasie jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu syudzimy, obiedamy i  także kroimy w kostkę. 
Następnie odsączamy kukurydzę. Wyciskamy selera, aby sałatka nie była zbyt mokra. 
Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz ziołowy, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.  

Smacznego! 
Ann. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger