Cukiniowy sposób na głoda
13:55
0
ann
,
bezmięsne
,
cukinia
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
dip serowy
,
koper
,
kulinarny
,
pirtruszka
,
placki z cukini
,
placuszki z cukini
,
płatki kukurydziane
,
po studencku
,
szybki obiad
,
szybkie dania
Głód i złość to dwa uczucia, których nie lubię.
Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa.
Po co stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie!
Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele!
Dzisiaj czas na placuszki!
Zaczynamy od cukini! Bardzo dokładnie ją mijemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy sobie koper i czosnek. Koper drobniutko kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy część kopru do twarogu, a druga część czeka na swoją kolej.

Wracamy do naszej cukini. Dobrze ją wyciskamy, bo woda nam nie jest potrzebna, a im więcej wody tym więcej mąki musimy dodać... a po co? No właśnie!
Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa.
Po co stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie!
Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele!
Dzisiaj czas na placuszki!
Placuszki z cukini
Ciasto:
- 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok)
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki
- 8-9 łyżek płatków kukurydzianych
- duży pęczek natki pietruszki
- jeszcze większy pęczek kopru (dla maniaków kopru! :) )
- sól, pieprz
Dip:
- kostka twarogu
- koper
- 4 ząbki czosnku
- śmietana
- sól, pieprz
Do odciśniętej już cukini dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
A teraz zajmujemy się naszym dipem:
Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :)
Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić!
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz