Gołąbki bez zawijania z czosnkiem niedźwiedzim
20:07
0
annli18
,
blog kulinarny
,
daniagłówne
,
danie główne
,
danie mięsne
,
gołąbki bez zawijania
,
szybki obiad
,
szybki obiad z mięsem
,
szybkie gołąbki
Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim
- 500 g mielonego mięsa
- 2 woreczki ryżu
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 2 jajka
- Szklanka passaty pomidorowej
- 1,5 l bulionu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka majeranku
- Natka pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Czosnek niedźwiedzi
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Zacznijmy od ryżu, aby zdążył nam wystygnąć. Gotujemy i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy na bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść.
Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy.
Łączymy składniki: mięso, kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól, pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy.
Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową. Aby sos był bardziej gęsty ucieramy msło z mąką i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania).
A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min.
Smacznego!
Ann.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz