Gołąbki bez zawijania z czosnkiem niedźwiedzim

Gołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim

  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 woreczki ryżu
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 2 jajka
  • Szklanka passaty pomidorowej
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • Natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Sól,  pieprz
  • Olej do smażenia

Zacznijmy od ryżu, aby zdążył nam wystygnąć. Gotujemy i odstawiamy. Kapustę pekińską kroimy na bardzo cienkie paski lub w drobną kostkę. Aby kapusta była bardziej miękka należy ją posolić a następnie ugnieść.
Odstawiamy aż do momentu kiedy puści wodę. Odciskamy.
Łączymy składniki: mięso,  kapustę, ostudzony ryż, pokrojoną w kostkę cebulę  przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kaszę mannę, sól,  pieprz oraz majeranek. Formujemy kotleciki i dokładnie obsmażamy.



Zagotowujemy bulion, dodajemy passatę pomidorową. Aby sos był bardziej gęsty ucieramy msło z mąką i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. (można ale nie trzeba zabielić sos śmietaną - u mnie bez zabielania).
A następnie możemy wrzucać nasze gołąbki. Dusimy tak na lekkim ogniu przez ok 15 min.



Smacznego!
Ann.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger