poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej

Wreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam 
sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami!


Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej

  • około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • natka pietruszki
  • 10 dag sera żółtego
  • rolka ciasta francuskiego 
  • jajko

Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego, lekko wałkujemy i przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku, żeby nasze różyczki nie były zbyt grube (pamiętajcie aby posypać podłoże, na którym przygotowujecie różyczki mąką, bo przyklei się i będzie problem). Na całą  powierzchnię ciasta francuskiego kładziemy obok siebie szynkę,  posypujemy startym serem i pokrojoną natką pietruszki. Zwijamy, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Kładziemy na patelni,  smarujemy jajkiem z góry. 
W ten sam sposób przygotowujemy drugi kawałek ciasta francuskiego. Następnie wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min.  Nie kładźcie różyczek zbyt blisko siebie na patelni, ponieważ podczas pieczenia zaczynają się łączyć i będzie to wyglądać mało efektownie.


Smacznego! 
Ann.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz