poniedziałek, 7 listopada 2016

Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi

Dieta? Nie! 
Detox organizmu od fast foodów, od niezdrowego jedzenia... 
Czyli ogólna poprawa samopoczucia! :)
Dzisiaj coś ogólnie wszystkim znanego ale w wersji fit! 


Pulpeciki drobiowe z surówką z czarnej rzodkwi 

Pulpeciki: 
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka)
  • 2 jajka 
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych
  • 3 łyżki posiekanego drobno koperki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • bulion warzywny (ok. 2 szklanek)
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz
Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Kiedy warzywa będą już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu!
Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być dobrze wyrobione).
Następnie formujemy małe kulki. Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i lekko podsmażamy.
Gdy pulpeciki będą już zarumienione wrzucamy je do gotującego się bulionu i trzymamy je pod przykryciem jeszcze ok. 5 min. 

W tym czasie możemy zrobić sobie surówkę z czarnej rzodkwi:

Surówka z czarnej rzodkwi


  • 1 duża czarna rzodkiew
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • natka pietruszki
  • połowa jabłka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • kilka kropelek soku z cytryny
  • sól, pieprz
Rzodkiew, marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku! 
Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz