Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka
08:21
0
coś na słodko
,
deser owocowy
,
fit deser
,
jabłka pod kruszonką
,
lekki deser
,
owoce
,
owoce pod kruszonką
,
szarlotka
Mój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta!
Zobaczcie poniżej
Zobaczcie poniżej
Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego, cynamon (nie każdy lubi, więc według uznania). Dusimy ok. 5-10 min na wolnym ogniu.
Tak przygotowane jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kroimy gruszkę.
Kruszonkę przygotowałam według przepisu Ani Starmach*
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru lub zwykłego lub brązowego
Składniki mieszamy, wsadzamy na 30 min do schłodzenia do lodówki.
Następnie przesypujemy na owoce. Pieczemy ok. 20-30 min. Aż kruszonka się zarumieni.
Ilość kruszonki polecam dostosować do wielkości naszego naczynia.
Owoce podawać z ulubionymi lodami oraz listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz