Zapiekanka z indykiem i batatami

Bataty to warzywo, którego bałam się do tej pory używać. 
Dzisiaj udało mi się przełamać i połączyć go w dość nie oczywisty sposób.
Zapraszam do wypróbowania przepisu

Zapiekanka z indykiem i batatami

  • 0,4 kg fileta z indyka
  • pół brokuła, 
  • duży batat 
  • duży por
  • pół czerwonej papryki
  • mała cukinia
  • przyprawa do drobiu
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • 2 jajka 
  • 2  łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,4 kg sera mozzarella

Batata obieramy, kroimy na cienkie plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę filet z indyka.
Wrzucamy go na rozgrzany olej, doprawiamy przyprawą do drobiu. Smażymy, aż będzie gotowy. Wyjmujemy, możemy odsączyć olej kładąc indyka na ręcznik papierowy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Paprykę kroimy na drobną kostkę, pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, po czym przekładamy do naczynia.
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, układamy jako kolejna warstwa w naczyniu.
Następnie dzielimy brokuła na drobne różyczki, gotujemy al dente. Gdy będzie gotowy przekładamy na naszą zapiekankę. 

Całość pokrywamy sosem zrobionym z jajek, jogurtu oraz sera mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku ok. 1 h 30 min w temperaturze 170 stopni. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger