Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa
18:43
0
Dania główne
,
danie
,
danie fit
,
danie mięsne
,
drób
,
fit
,
indyk
,
indyk na szybko
,
indyk z warzywami
,
lunch box
,
mięso z piekarnika
,
mięso z rękawa
,
obiad do pracy
,
oregano
,
papryka
,
rozmaryn
,
tymianek
,
ziemniaki
Witajcie,
Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne.
Dzisiaj mam dla Was przepis na indyka z warzywami i ziołami z rękawa.
Zapraszam!
Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa
- 40 dkg piersi z indyka,
- 6 dużych ziemniaków,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- gałązka świeżego oregano,
- gałązka świeżego tymianku,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 1 soli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
Ważne: rękaw do pieczenia
Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.
Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę - pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku oraz sól.
Po 30 minutach od wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć "mieszankę" do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można w czasie pieczenia przewrócić worek, aby wszystkie składniki dusiły się w powstałym sosie.
Możemy się częstować!
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz