Rośną jak na drożdżach - domowe pizzerinki
18:49
0
białko
,
danie główne
,
danie mięsne
,
domowa pizza
,
fit pizzerinki
,
indyk
,
lunch box
,
mozarella
,
pizza
,
pizzerinki
,
przekąski
O jak ja lubię pizzę! Ale szczególnie taką domową.
Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach.
Dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować domowe pizzerinki dwóch wydaniach.
Pizzerinki
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 30g drożdzy
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Farsz I:
- sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich)
- filet z indyka
- kukurydza z puszki
- pieczarki
- cebula
- papryka czerwona
- ser mozzarella
Farsz II:
- sos pomidorowy
- filet z indyka
- kukurydza z puszki
- pomidor
- ser feta
- ser mozarella
- (można dodać brokuła)
Najpierw mieszamy mąkę z solą i cukrem, dodajemy olej. Następnie lekko podgrzewamy mleko i dodajemy drożdże w celu ich rozpuszczenia. Kiedy drożdże będą już rozpuszczone dodajemy całość do mieszanki z mąką. Dokładnie ugniatamy, aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne. Odkładamy je na 45 min.
W czasie kiedy ciasto rośnie, my możemy zająć się naszymi składnikami na farsz. Wszystko kroimy w dość drobną kostkę. Wszystko zależy od tego jak duże pizzerinki chcemy zrobić. Im mniejsze pizzerinki tym mniejsze kostki. Pieczarki po pokrojeniu polecam poddusić na lekkim ogniu z małą ilością oleju, tak samo z indykiem - warto też dodać przyprawę do drobiu.
Mój sos pomidorowy, który był bazą pizzerinek został zrobiony z domowego przecieru pomidorowego, zagęszczonego odrobiną przecieru pomidorowego Pudliszki. Dodałam również zioła prowansalskie oraz odrobinę cukru, aby zniwelować kwaskowatość.
Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałki, rozwałkowujemy i formujemy na wymyślony przez nas kształt. Dodajemy nasze ulubione składniki (u mnie farsz I oraz farsz II). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 15 min.
Smacznego!
Ann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz