Tosty z rukolą idealne na śniadanie oraz jak przechowywać rukolę, aby nie padła na drugi dzień po otwarciu

Nie wiem czy jest coś co mój mąż lubi jeść bardziej niż tosty. Jego podstawowe śniadanie to TOSTY! Aby się nie przejadły, staram się je lekko urozmaicać, żeby zachować koncepcję, jednak zmienić lekko smak. Dlatego z tego co jest w lodówce tworzę coraz to nowe propozycje. Ostatnio w lodówce była rukola, która została mi z dnia poprzedniego. Wcześniej na drugi dzień, rukola była już średniej jakości, lekko zwiędła. Tym razem udało mi się ją idealnie przechować dłużej i tym sposobem mogliśmy użyć ją między innymi do tostów. 

Przy okazji tego przepisu opowiem Wam o moim sposobie przechowywania rukoli. 

Na spodzie pudełka plastikowego/szklanego kładziemy zmoczony kawałek ręcznika papierowego. Na to wysypujemy umytą rukolę. Rukolę przykrywamy dokładnie taką samą warstwą, jaka była na spodzie pojemnika. Przykrywamy przykrywką dopasowaną do pojemnika. Ten sposób pozwoli przechować rukolę przez ok. tydzień. 


Tosty z rukolą idealne na śniadanie




Składniki:

  • chleb tostowy (u mnie pełnoziarnisty)
  • dobra szynka drobiowa
  • rukola
  • pomdor
  • ser gouda
  • cebula 
Nie podaję konkretnych ilości ponieważ wszystko zależy od tego ile tostów, będziecie chcieli zrobić. 

Pierwszy krok to nagrzanie opiekacza do kanapek. Ja używam i szczerze polecam opiekacz Tefal Snack Collection i nie jest to absolutnie reklama, tylko osobiście uważam, że jest to świetny opiekacz, do którego można dokupić wymienne płyty do robienia gofrów, bajgli i innych. 

Na chlebie tostowym kładziemy kolejno: 
- wędlina,
- rukola,
- pomidor pokrojony w plasterki,
- cebula - cienkie plasterki,
- ser gouda pokrojony w paski,  
- przykrywamy drugą kanapką

Dolną kanapkę  można posmarować np. sosem sweet chilii zanim położymy wędlinę. 

Opiekamy ok. 3-5 min w zależności od opiekacza. 



Smacznego! 
Ann.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger