Tosty z rukolą idealne na śniadanie oraz jak przechowywać rukolę, aby nie padła na drugi dzień po otwarciu
Nie wiem czy jest coś co mój mąż lubi jeść bardziej niż tosty. Jego podstawowe śniadanie to TOSTY! Aby się nie przejadły, staram się je lekko urozmaicać, żeby zachować koncepcję, jednak zmienić lekko smak. Dlatego z tego co jest w lodówce tworzę coraz to nowe propozycje. Ostatnio w lodówce była rukola, która została mi z dnia poprzedniego. Wcześniej na drugi dzień, rukola była już średniej jakości, lekko zwiędła. Tym razem udało mi się ją idealnie przechować dłużej i tym sposobem mogliśmy użyć ją między innymi do tostów.
Przy okazji tego przepisu opowiem Wam o moim sposobie przechowywania rukoli.
Na spodzie pudełka plastikowego/szklanego kładziemy zmoczony kawałek ręcznika papierowego. Na to wysypujemy umytą rukolę. Rukolę przykrywamy dokładnie taką samą warstwą, jaka była na spodzie pojemnika. Przykrywamy przykrywką dopasowaną do pojemnika. Ten sposób pozwoli przechować rukolę przez ok. tydzień.
Tosty z rukolą idealne na śniadanie
- chleb tostowy (u mnie pełnoziarnisty)
- dobra szynka drobiowa
- rukola
- pomdor
- ser gouda
- cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz