Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi
18:21
0
barszcz
,
barszcz czerwony
,
barszcz ukraiński
,
barszcz ukraiński z fasolą
,
danie bezmięsne
,
danie fit
,
lekka zupa
,
zdrowe odżywianie
,
zdrowe posiłki
,
zupa
,
zupy
Witajcie,
dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią.
Najpierw obieramy i kroimy na drobną kostkę i podsmażamy maśle, następnie dodajemy poszatkowane na drobnej tarce obrane marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dusimy ok 10 min.
Kiedy Warzywa będą już miękkie możemy wlać do nich 2 litry wody. Dodajemy również buraki, a także liść laurowy, rozdrobnione ziele angielskie (takie daje więcej aromatu).
Całość gotujemy ok. 30 min.
W międzyczasie możemy przygotować sobie ziemniaki, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy je w osobnym garnku. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ugotowaną fasolę (lub z puszki), ziemniaki. Do całości dodajemy zakwas buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ja do swojego barszczu nie dodawałam śmietanki, wolę zdrowszą wersję. Ale oczywiście można zrobić po swojemu :)
Smacznego!
Ann.
dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią.
Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi
- 1 duża marchewka,
- 4 małe korzenie pietruszki,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały korzeń selera,
- 4 ziemniaki,
- 1,5 puszki fasoli białej,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 duże buraki ( u mnie gotowe zawekowane jesienią),
- łyżka masła,
- 2 litry wody,
- 0,5 l zakwasu buraczanego
Najpierw obieramy i kroimy na drobną kostkę i podsmażamy maśle, następnie dodajemy poszatkowane na drobnej tarce obrane marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dusimy ok 10 min.
Kiedy Warzywa będą już miękkie możemy wlać do nich 2 litry wody. Dodajemy również buraki, a także liść laurowy, rozdrobnione ziele angielskie (takie daje więcej aromatu).
Całość gotujemy ok. 30 min.
W międzyczasie możemy przygotować sobie ziemniaki, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotujemy je w osobnym garnku. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy ugotowaną fasolę (lub z puszki), ziemniaki. Do całości dodajemy zakwas buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ja do swojego barszczu nie dodawałam śmietanki, wolę zdrowszą wersję. Ale oczywiście można zrobić po swojemu :)
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz