Pełnoziarnista tarta z indykiem
19:14
0
danie fit
,
danie główne
,
danie mięsne
,
fit tarta
,
mąka pełnoziarnista
,
pełnoziarnista tarta z indykiem
,
tarta na słono
,
tarta z indykiem
,
tarta z kurczakiem
Pełnoziarnista tarta z indykiem
Ciasto:
- 20 dkg mąki pełnoziarnistej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- 1 jajko
Farsz:
- 10 dkg sera żółtego,
- 3 pomidorki koktajlowe,
- mała cebula,
- 20 dkg piersi z indyka,
- 50 dkg sera feta,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- pieprz chili cayenne,
- oregano,
- olej,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 jajka.
W czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny.
Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać je masą z sera i jogurtu. Lekko solimy. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 175
stopni.
Smacznego!
Ann :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz