Pełnoziarnista tarta z indykiem

Pełnoziarnista tarta z indykiem
  
Ciasto:
  • 20 dkg mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie) 
  • 1 jajko 
Farsz:
  •  10 dkg sera żółtego,
  •  3 pomidorki koktajlowe,
  •  mała cebula,
  •  20 dkg piersi z indyka,
  •  50 dkg sera feta,
  •  sól, świeżo mielony pieprz, 
  •  pieprz chili cayenne,
  •  oregano,
  •  olej,
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego,
  •  2 jajka. 
Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy. Ugniatamy aż do uzyskania zbitej kulki. Wałkujemy ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy, a następnie przekładamy do posmarowanej  masłem formy (u mnie średnica 25 cm). Nakłuwamy spód ciasta widelcem, a następnie wkładamy blaszkę z ciastem do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 15 min.



W czasie kiedy spód tarty się piecze, przygotowujemy farsz. Indyka kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej. Posypujemy pieprzem chili cayenne, oregano oraz solą. Fetę kroimy na kostkę, cebulę w listki, pomidorki na cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 jajka, jogurt naturalny.

Gdy ciasto będzie już upieczone, możemy na nie przełożyć farsz oraz polać je masą z sera i jogurtu. Lekko solimy. Pieczemy ok 25 min w temperaturze 175
stopni.




Smacznego!
Ann :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger