Niecodzienny krem pieczarkowy z dodatkiem
17:22
1
grzanki
,
koronawirus
,
krem pieczarkowy
,
pesto pietruszkowe
,
szybka zupa
,
zupa
,
zupa krem
,
zupa pieczarkowa
,
zupy
Witajcie,
Obecny czas zmusił mnie do codziennego gotowania. Wcześniej nie gotowałam codziennie, lubiłam czasem odwiedzić jakiś fast food, ulubioną restaurację. Teraz się boję ! Ufam tylko temu co sama sobie przygotuję. Unikam kontaktów z innymi ludźmi.
Staram się urozmaicać obiady. Dzisiaj mam dla Was przepyszny krem pieczarkowy z grzankami, które nie do końca są takie oczywiste.
Obecny czas zmusił mnie do codziennego gotowania. Wcześniej nie gotowałam codziennie, lubiłam czasem odwiedzić jakiś fast food, ulubioną restaurację. Teraz się boję ! Ufam tylko temu co sama sobie przygotuję. Unikam kontaktów z innymi ludźmi.
Staram się urozmaicać obiady. Dzisiaj mam dla Was przepyszny krem pieczarkowy z grzankami, które nie do końca są takie oczywiste.
Krem pieczarkowy z grzankami z pesto pietruszkowym
- 700 g pieczarek
- 1 mała pietruszka
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała marchewka
- mały por
- mała cebula
- 700 ml bulionu (ja kiedy potrzebuję bulionu na szybko korzystam z mojej pasty bulionowej, którą możecie znaleźć kilkając w ten link )
- śmietana do zup 1-2 łyżki
- bagietki
- mozzarella
Do pesto pietruszkowego potrzebujemy:
- duży pęczek natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano
- oliwa z oliwek ok. 3-4 łyżek
Jak przygotować krem?
Ja zawsze zaczynam od obrania pieczarek, a następnie kroję je w ćwiartki. Następnie kroję cebulę, i pora. Cebulę w kostkę, a pora w krążki.
W garnku nagrzewam sobie oliwę z oliwek, a kiedy będzie już nagrzana mogę wrzuć najpierw cebulę i pora, a następnie po około 5-7 minutach dorzucam pieczarki.
W czasie kiedy pieczarki będą dusić się z cebulą oraz porem, możemy przygotować sobie marchewkę i pietruszkę: obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Im drobnej pokroimy tym szybciej będą gotowe. Dodajemy do pieczarek. Tak dusimy ok. 10 min a następnie podlewamy gorącym bulionem.
Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeżeli widzimy, że są miękkie to możemy śmiało zmiksować. Dodajemy śmietanę.
Grzanki z pesto pietruszkowym
Miksujemy wszystkie składniki: natkę pietruszki, obrany czosnek, parmezan oraz oliwę z oliwek. Lekko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bagietki kroimy na kromeczki o grubości 1 cm. Smarujemy je pesto, posypujemy startą mozzarellą. Bezpośrednio przed podaniem opiekamy w piekarniku przez 7 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! :)
Polecam - pyszne jedzonko.
OdpowiedzUsuń