Najlepsze jesienne naleśniki z serem

Są dni kiedy nie mam ochoty na mięso. Tak było właśnie wczoraj. Miałam ochotę na szybki obiad na słodko, ale z lekkim jesiennym urozmaiceniem. W domu znalazłam gruszki i jabłka po chwili myślenia stwierdziłam, że to będzie całkiem fajny smak kiedy połączymy to w całość. Warto było połączyć naleśniki z serem z musem gruszkowo-jabłkowym. 



Naleśniki z serem i musem gruszkowo-jabłkowym


Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • odrobina soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • szklanka wody mineralnej (u mnie lekko gazowana)
Serowe nadzienie
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 -4 krople soku z pomarańczy
  • 3 łyżki mleka
Mus gruszkowo - jabłkowy
  • 3 dojrzałe gruszki
  • 3 dojrzałe jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • łyżeczka masła

Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego: do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz jajek. Miksujemy (lub ucieramy - jak kto woli) na gładką masę. Następnie możemy dodać jajka, a później miksujemy jeszcze przez kilka minut. Ciasto odstawiamy na bok i możemy zająć się twarogiem.

Wszystkie składniki nadzienia serowego łączymy i miksujemy na gładką masę. 

Mus gruszkowo-jabłkowy to równie szybka sprawa. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na drobną kostkę. wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masełkiem. Podsmażamy ok. 6-7 min. Następnie wlewamy wodę. Dusimy ok 15 min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie możemy przyprawić mus cynamonem oraz miodem. 

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ciasto najlepiej jest nałożyć chochelką. 
Kiedy naleśniki będą usmażone możemy wysmarować je twarogiem, składamy na trójkąt, podgrzewamy z serem na patelni. Kiedy będą już zarumienione, ściągamy na talerzy na nie kładziemy mus.

Smacznego!
Anna




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger