Makaron z sosem bolognese

Makaron spaghetti na ogół uznawany jest na dość problematyczny, bo szybko można się obrudzić podczas jedzenia (przynajmniej u mnie). Dlatego ja dzisiaj mam dla Was sos boloński, ale z innym makaronem, który też się idealnie komponuje. 

Makaron z sosem bolognese


  • 0,5 kg mięsa mieszanego wołowina i wieprzowina
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego 
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka oregano
  • 30 g tartego parmezanu lub sera grana padano
  • sól, pieprz
  • dowolny makaron

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kiedy będzie już rozgrzana wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony w talarki czosnek. Kiedy będą już trochę zeszklone możemy dodać mięso (w tym momencie musimy przypilnować mięsa, mam tu na myśli rozdrobnienie go jakimś nieostrym narzędziem - uwaga na patelnię, aby nie porysować). Do mięsa wrzucamy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową. Całość mieszamy. Po 10 min możemy dolać wino oraz zioła. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 min. 
Ulubiony makaron gotujemy według instrukcji załączonej na opakowaniu. Podajemy go z sosem oraz serem 

Smacznego! 
Ann. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger