Banalny niebanalny dżemor z borówek amerykańskich
18:27
0
borówki amerykańskie
,
co zrobić z borówek
,
coś na słodko
,
domowe przetwory
,
dżem
,
dżem domowej roboty
,
dżem z borówek
,
dżem z borówek amerykańskich
,
dżem z jagód
,
przetwory
,
przetwory domowe
Witajcie!
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki pozytywny wpływ dla naszego zdrowia ma spożywanie borówek? Pewnie nie. Ja za dzieciaka, kiedy zaczęłam nosić okulary często jadłam borówki, ponieważ ponoć działają na wzrok.
Dzisiaj bliżej przyjrzałam się tym owocom. Zobaczcie sami!
Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam dżem z borówek amerykańskich. Wyszedł pyszny!
Wrzucam Wam przepis
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki pozytywny wpływ dla naszego zdrowia ma spożywanie borówek? Pewnie nie. Ja za dzieciaka, kiedy zaczęłam nosić okulary często jadłam borówki, ponieważ ponoć działają na wzrok.
Dzisiaj bliżej przyjrzałam się tym owocom. Zobaczcie sami!
- poprawiają pamięć,
- zapobiegają nadciśnieniu,
- mogą zapobiegać nowotworom (borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi)
- wspomagają pracę oczu,
- wspomagają pracę układu pokarmowego
- działają też przeciwbiegunkowo
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie
Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam dżem z borówek amerykańskich. Wyszedł pyszny!
Wrzucam Wam przepis
Dżem z borówek amerykańskich
Borówkom odrywamy ogonki, myjemy i lekko suszymy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Aby dżem uzyskał lepszą konsystencję owoce możemy rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub poprostu widelcem. Odstawiamy na godzinę.
Po godzinie dodajemy sok z cytryny a następnie mieszamy. Tak przygotowane borówki gotujemy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby się nie przypalił dżem. Po upływie godziny należy odstawić dżem aby całkowicie wystygł. Jeżeli jest gęsty, wystarczy go podgrzać i poprzelewać do słoiczków (wytrzyjcie dobrze słoiczki, aby nie dopadła Was plaga mrówek). Jeżeli dżem nie jest gęsty, radzę pogotować jeszcze przez ok. 30-40 min i wtedy przelać do słoików. Pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz