Zupa gołąbkowa - czyli masz ochotę na gołąbki, ale nie chce Ci się ich składać

Witajcie, 
Przyznam Wam się dzisiaj do czegoś. A mianowicie... nigdy w życiu nie robiłam sama prawdziwych gołąbków tak od samego początku do końca.  Zawsze wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej.

Zupa gołąbkowa


  • 1/4 główki średniej kapusty włoskiej
  • 25 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale śmiało można dodać każde inne)
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 60 g ryżu
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • olej 
  • odrobina ostrej papryki
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki

Zaczynamy od rozgrzania oleju w rondlu, kroimy cebulkę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.  Do już zeszklonej cenuli możemy wrzucić mięso mielone, dodajemy ostrą paprykę (uwaga na ilość!!), sól oraz pieprz a następnie dokładnie mieszamy.  Dodajemy pokrojony w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.  Dusimy ok. 10 min. Teraz do garnka możemy wlać wywar, następnie poszatkowaną kapustę oraz przelany zimną wodą ryż. Gotujemy ok 20 min (sprawdzając czy kapusta jest już miękka).  Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną drobno pietruszkę. 

Smacznego!
Ann. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger