Kulki Rafaello z kaszy manny, jakich jeszcze nie jedliście

Witajcie, 
dzisiaj wrzucam Wam przepis na pyszne kulki Rafaello z kaszy manny.  To jest tak pyszne, że aż grzech nie wypróbować. Niski indeks glikemiczny, pyszny smak i oczywiście co najważniejsze to jest zdrowa opcja słodyczy! :)


Kulki Rafaello z kaszy manny


  • szklanka mleka
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • kasza manna 8 łyżek
  • 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodzika
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • migdały (opcjonalnie, u mnie wersja bez migdałów)

Mleko kokosowe i zwykłe mleko, wlewamy do garnka, dodajemy do nich erytrytol, masło, a następnie mieszamy i zagotowujemy. Jeżeli lubimy migdały to na tym etapie sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. U mnie nie będzie z migdałami, ponieważ ich nie lubię, ale oczywiście zachęcam do wypróbowania też takiej opcji. 

Wsypujemy kaszę mannę do mleka, ciągle mieszając, gotujemy kilka minut. Sprawdzamy czy masa jest wystarczająco słodka. Jeżeli nie to możemy dodać erytrytolu wg preferencji. Odstawiamy do wystudzenia. 

Kiedy masa będzie już wystudzona możemy formować kulki wielkości oryginalnych kulek Rafaello. (Jeżeli zdecydowaliśmy się na migdały to do każdej kulki wsadzamy jednego migdała). Każdą obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych. 

Odstawiamy do lodówki i chłodzimy. 
Najlepszą konsystencję kulki osiągają po kilku godzinach chłodzenia.

Smacznego! 
Ann. 




1 komentarz:

  1. Zapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger