Tarta, której pozazdrości Ci sąsiadka
09:00
1
coś na obiad
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
obiad
,
szybka tarta
,
tarta z brokułem
,
tarta z brokułem i pomidorami
,
tarta z ciasta francuskiego
,
tarta z pomidorami
Czasem zanim Wam coś wrzucę to testuję to po kilka razy aż wyjdzie tak jak powinno. Tak było właśnie dzisiaj. Walczyłam z odpowiednią konsystencją mojej tarty. Kilka prób i się udało. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować
Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Wyjmujemy i studzimy. Rozdrabniamy na drobne różyczki.
Pomidory kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
Jajka i śmietanę łączymy, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Po wystudzeniu ciasta możemy zacząć układać składniki naszej tarty. Brokuły, pomidory oraz cebulę. Całość polewamy masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
Smacznego!
Ann
Tarta z brokułem i pomidorami
- ciasto francuskie
- 5-6 różyczek brokuła
- pomidor
- ćwiartka czerwonej cebuli
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki żółtego sera
- sól
Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły ciasto. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.
Po 20 min wyciągamy ciasto i czekamy z układaniem dalszych składników do momentu kiedy ciasto wystygnie.
Brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy aż brokuł będzie al dente. Wyjmujemy i studzimy. Rozdrabniamy na drobne różyczki.
Pomidory kroimy na plasterki, a cebulę w piórka.
Jajka i śmietanę łączymy, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
Po wystudzeniu ciasta możemy zacząć układać składniki naszej tarty. Brokuły, pomidory oraz cebulę. Całość polewamy masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min.
Smacznego!
Ann
Dzień dobry :)
OdpowiedzUsuńSuper blog. Oby tak dalej