Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej
13:40
0
annli18
,
ciasto francuskie
,
danie studenta
,
food
,
mięsne
,
na przyjęcie
,
party
,
przekąska
,
przekąski
,
przepisy
,
przyjęcie
,
przyślij przepis
,
szwarcwaldzka
,
szybkie przepisy
,
szynka
,
z szynką szwarcwaldzką
Jak już pewnie zauważyliście, często korzystam z przepisów na szybkie przekąski. Bardzo lubię je przygotowywać, ze względu na to, że są mało czasochłonne, nie wymagają użycia wielu składników, a przede wszystkim można je przygotować bez posiadania jakiejś zaawansowanej wiedzy kulinarnej.
Użycie gotowego ciasta francuskiego jest oczywiście wygodne, ja osobiście nigdy nie przygotowywałam ciasta francuskiego sama, ale myślę. że przyjdzie i na to czas. Obecnie, kiedy pilnie potrzebuję przygotować przekąski wybieram te z mniejszą zawartością tłuszczu, przez co nie mam, aż takich wyrzutów sumienia :)
Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej
- około 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- mała puszka kukurydzy
- 3-4 łyżki ketchupu (u mnie jak zwykle niezawodny ketchup domowy)
- 10 dag sera żółtego
- rolka ciasta francuskiego
- jajko
- szczypiorek
Przygotowanie
Ja kupiłam gotowe ciasto francuskie, ale można samemu przygotować. Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego (pamiętajcie aby posypać mąką podłoże, na którym przygotowujecie różyczki, ponieważ istnieje szansa, że ciasto się przyklei, ewentualnie operujmy na papierze z ciasta francuskiego). Na całą powierzchnię ciasta wykładamy ketchup i dokładnie rozsmarowujemy. Następnie na posmarowanym cieście kładziemy obok siebie plastry szynki, posypujemy startym serem i kukurydzą z puszki, którą wcześniej dokładnie odsączyliśmy. Zwijamy powstałą roladę, zawijamy w papier i wstawiamy na 15-20 min do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Kładziemy na patelni, smarujemy jajkiem z góry.
Następnie wstawiamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy około 30 min. Ważne jest, aby nie kłaść różyczek zbyt blisko siebie na blasze, ponieważ podczas pieczenia zaczynają się łączyć i będzie to wyglądać mało efektownie.
Różyczki można podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz