Lekki bigos z cukinii
00:09
0
annli18
,
bigos z cukinii
,
cukinia
,
Dania główne
,
danie główne
,
danie mięsne
,
kuchnia u ann
,
lato
,
lekki obiad
,
szybkie dania mięsne
,
warzywa
Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;)
Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm. W garnku gotujemy szklankę bulionu warzywnego.
Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.
Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy. Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Lekki bigos z cukinii
- 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną)
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- papryka zielona i czerwona
- mały por
- 2 pomidory
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 średniej wielkości marchewki
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 30 dag wiejskiej kiełbasy (lub innej ulubionej)
- sól, pieprz,
Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm. W garnku gotujemy szklankę bulionu warzywnego.
Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.
Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy. Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.
Smacznego! :)
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz