Kasza gryczana na ostro!
16:42
0
Dania główne
,
danie meksykańskie
,
danie mexykańskie
,
fasola czerwona
,
fit obiad
,
kasza gryczana
,
kukurydza
,
kurczak
,
na obiad
,
szybkie dania mięsne
,
szybkie posiłki
,
zdrowe odżywianie
,
zdrowe posiłki
Mam wrażenie, że zbyt często zaczynam swoje posty od "dawno już nic nie pisałam..." ale od dziś się to zmienia! :) Postaram się wrzucać tu ciągle jakieś nowości.
Zabieramy się do roboty! Na zimne wieczory gorąca kasza!
Kasza gryczana na ostro!
- 180 g kaszy gryczanej (ja mam ekologiczną, swojską kaszę <3)
- dwie średniej wielkości cebule
- 3 pomidory (lub ewentualnie puszka pokrojonych pomidorów)
- 1,5 czerwonej papryki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 3 szklanki soku pomidorowego (domowy przecier pomidorowy to bardzo dobry substytut)
- 600 g piersi z kurczaka
- przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, (przyprawa meksykańska), przyprawa do kurczaka
- olej kokosowy (rafinowany)
Najpierw odsączamy kukurydzę i fasolę (fasolę oczywiście należy przelać zimną wodą).
Następnie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli, a papryka będzie miękka. Przesypujemy je do garnka, wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ze skórki pomidory.
Następnie kroimy drobno cebulę i paprykę. Podsmażamy razem aż cebula się zeszkli, a papryka będzie miękka. Przesypujemy je do garnka, wlewamy sok pomidorowy i dodajemy pokrojone w kostkę, obrane wcześniej ze skórki pomidory.
Przyprawiamy do smaku. Proponuję dodać bardzo małą ilość przyprawy meksykańskiej. Według mnie lepiej jest przyprawiać papryką, ziołami itd, no i oczywiście solą i pieprzem.
Kiedy sok zacznie się już gotować możemy wrzucić naszą kaszę.Przykrywamy przykrywką i gotujemy przez ok 20 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli będzie taka potrzeba to można dolać soku pomidorowego.
Kiedy sok zacznie się już gotować możemy wrzucić naszą kaszę.Przykrywamy przykrywką i gotujemy przez ok 20 minut, mieszając co jakiś czas. Jeżeli będzie taka potrzeba to można dolać soku pomidorowego.
W międzyczasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka, po wcześniejszym jej oczyszczeniu.
Podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy odrobinę przyprawy do kurczaka.
Gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do całej potrawy pierś, fasolę i kukurydzę.
Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 2-3 min, doprawiając przyprawami już ostatecznie oraz uważając, żeby potrawa nie przywarła do spodu garnka.
Oto nasz efekt końcowy:
Smacznego.
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz