Tradycyjny syrop z owoców pigwy
14:42
0
domowe przetwory z pigwy
,
przetwory
,
przetwory z pigwy
,
pyszny syrop z pigwy
,
sok z pigwy
,
syrop z pigwy
,
syrop z piwgy
W życiu nie spodziewałam się, że będę kiedykolwiek zachwycać się przetworami i ogólnie ich przygotowywaniem! No to jest dla mnie hit! Dzisiaj mam Wam do pokazania tradycyjny syrop z pigwy.
Przepis zupełnie totalnie przez wszystkich znany, ale dla mnie jakże wyjątkowy - bo to mój drugi syrop z pigwy w życiu!
Co tu więcej pisać! Zapraszam do działania.
Dodatkowo, przekieruję Was do mojego przepisu z serii zero waste, czyli wykorzystania owoców pigwy z tego syropu w dżemie jabłkowo- pigwowym
Tradycyjny syrop z owoców pigwy
Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 2 kg cukru
Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie myjemy, wycieramy ściereczką i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie pigwę kroimy na małe kawałki wilkości ok. 1 cm.
Do dużego słoja wrzucamy naprzemiennie pigwę, cukier.
Dokładnie wstrząsamy słojem. Przykrywamy i odstawiamy na 48 h.
Po 48h odlewamy syrop, przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzyjemy ok. 10 min.
Owoców nie wyrzucaj! Możesz zrobić z nich dżem! Link do przepisu znajduje się tutaj: Dżem z jabłek i nieobranej pigwy po odlaniu syropu
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz