Szaszłyki z ziemniaków na grilla lub do piekarnika

Zaczął się już sezon na świeże młode ziemniaki. Uwielbiam chyba w każdej postaci! :)
Tym razem spróbowałam ziemniaki z piekarnika (lub grilla do wyboru)

 Szaszłyki z ziemniaków na grilla lub do piekarnika



  • ziemniaki (ilość według uznania - u mnie 7 średniej wielkości ziemniaków)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki czerwonej papryki ostrej
  • niecała łyżeczka soli
  • łyżeczka majeranku
  • 3 cebule

W misce mieszamy wszystkie składniki: olej, oregano, bazylia, papryka, majeranek i sól.
Surowe ziemniaki kroimy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej wcześniej marynaty. 

W tym czasie możemy przygotować cebulę - kroimy na większe kawałki. 
Po ok. 20 min możemy wyjąć ziemniaki i następnie je nadziewać na patyki do szaszłyków. 

Pieczemy w temperaturze 180% ok. 40-50 min w zależności od wielkości naszych ziemniaków.
Im mniejsze kawałki tym mniej czasu będą potrzebować w piekarniku. 

Smacznego!
Ann :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger