Szaszłyki z ziemniaków na grilla lub do piekarnika
18:50
0
bazylia zioła
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
szaszłyki na grilla
,
szaszłyki z ziemniaków
,
szaszłyki z ziemniaków i cebulą
,
ziemniaki
,
ziemniaki z piekarnika
,
zioła
Zaczął się już sezon na świeże młode ziemniaki. Uwielbiam chyba w każdej postaci! :)
Tym razem spróbowałam ziemniaki z piekarnika (lub grilla do wyboru)
Szaszłyki z ziemniaków na grilla lub do piekarnika
- ziemniaki (ilość według uznania - u mnie 7 średniej wielkości ziemniaków)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki czerwonej papryki ostrej
- niecała łyżeczka soli
- łyżeczka majeranku
- 3 cebule
W misce mieszamy wszystkie składniki: olej, oregano, bazylia, papryka, majeranek i sól.
Surowe ziemniaki kroimy na kawałki i wrzucamy do przygotowanej wcześniej marynaty.
W tym czasie możemy przygotować cebulę - kroimy na większe kawałki.
Po ok. 20 min możemy wyjąć ziemniaki i następnie je nadziewać na patyki do szaszłyków.
Pieczemy w temperaturze 180% ok. 40-50 min w zależności od wielkości naszych ziemniaków.
Im mniejsze kawałki tym mniej czasu będą potrzebować w piekarniku.
Smacznego!
Ann :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz