Dorsz z piekarnika na szparagach, który lepiej smakuje niż wygląda
20:59
0
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
danie rybne
,
dorsz
,
dorsz z piekarnika
,
dorsz z piekarnika ze szparagami
,
dorsz ze szparagami
,
przepis ze szparagami
,
szparagi
,
szybki obiad
,
zdrowe odżywianie
,
zdrowe posiłki
Dorsz z piekrnika na szparagach
- filety z dorsza
- zielone szparagi
- wino półwytrawne (pół szklanki)
- śmietanka 30stka (pół szklanki)
- cebula
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki musztardy delikatesowej
- cytryna
- suszone oregano
- pieprz świeżo mielony,
- sól
Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw.
Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min.
Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę.
Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min.
15 min przed końcem pieczenia się dorsza gotujemy szparagi.
Smacznego!
Ann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz