Dorsz z piekarnika na szparagach, który lepiej smakuje niż wygląda

Dorsz z piekrnika na szparagach

  • filety z dorsza 
  • zielone szparagi
  • wino półwytrawne (pół szklanki)
  • śmietanka 30stka (pół szklanki)
  • cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki musztardy delikatesowej
  • cytryna
  • suszone oregano
  • pieprz świeżo mielony,
  • sól
Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano.

Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw. 




Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min.
Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę.

Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min.

15 min przed końcem pieczenia się dorsza gotujemy szparagi.



Smacznego!
Ann.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger