Pyszne tiramisu w szklance

Witajcie, 
nie spodziewałam się nigdy, że tak bardzo polubię robić słodkości dla moich bliskich.
Własna kuchnia sprawia cuda! :)
Zapraszam Was na mój przepis na lekkie i puszyste tiramisu w szklankach. 


Tiramisu z rumem 

  • zaparzona mocna kawa 200 ml
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30% 250 g
  • biszkopty okrągłe
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
  • cukier wanilinowy 3 łyżeczki
  • rum 30 ml
  • kakao



Pierwszym etapem przygotowania deseru jest zaparzenie intensywnej kawy. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie wrzucamy do miksera bardzo schłodzoną śmietankę.



Kiedy śmietanka będzie już ubita, powoli dodajemy serek mascarpone, cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu możemy stopniowo dodać ok 90-100 ml kawy ( w zależności od tego jak bardzo intensywny chcemy deser). 
Kiedy krem będzie już gotowy możemy zacząć układać w szklankach. 

Biszkopty namaczamy w pozostałej kawie wymieszanej z rumem, wkładamy do szklanki,przykrywamy warstwą kremu, a następnie posypujemy kakao. Czynności powtarzamy w zależności od tego jak wysokie mamy szklanki.

Przed podaniem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin.

Smacznego!
Ann

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger