Sycąca zapiekanka meksykańska z cukinią

Zapiekanki to super rozwiązanie na obiad - lubię takie dania "jednogarnkowe".
Ze zwykłej zapiekanki z mięsem wyszła zapiekanka z dużą ilością białka. 
Zapraszam do przetestowania przepisu


Zapiekanka meksykańska z cukinią 

  • 0,3 kg mięsa mielonego z indyka
  • 0,3 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 pomidory
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 7 ziemniaków
  • przecier pomidorowy
  • świeży rozmaryn
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • 0,3 kg mozarella
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, płuczemy i lekko gotujemy. Cukinię myjemy, a następnie kroimy w plastry.


Mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy będzie już lekko podsmażone wlewamy ok 1/4 szklanki przecieru pomidorowego. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do mięsa, razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Rozmaryn, bazylię i tymianek płuczemy, a następnie szatkujemy na drobne kawałki.





Teraz możemy przygotować sobie fasolę oraz kukurydzę - fasolę oczywiście płuczemy po wyjęciu z puszki, a z kukurydzy odlewamy wodę. Następnie wrzucamy je do mięsa, dusimy. Gdy ziemniaki będą już lekko miękkie, kroimy je w plasterki, układamy w naczyniu żaroodpornym, na to idzie cukinia, a kolejno  mięso, kolejna warstwa ziemniaków oraz cukinia. Na to ścieramy ser mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. 





Smacznego! 
Ann:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger