Sos z cukinii, kurczaka i papryki w towarzystwie kaszy kuskus
21:22
1
blog kulinarny
,
coś na obiad
,
cukinia
,
Dania główne
,
danie mięsne
,
danie studenta
,
dieta
,
kasza kuskus
,
koper
,
kurczak
,
kuskus
,
obiad
,
papryka
,
roszponka
,
sos
,
sos z kurczakiem
,
szybkie dania mięsne
Takich zaległości jeszcze chyba nigdy nie miałam, ale zaabsorbowana uczelnią totalnie nie miałam czasu na blogowanie. Dziś postaram się to nadrobić i oczywiście jak zwykle obiecuję, że będę regularnie pisać. Dziś mam dla Was pomysł na danie, które było przygotowane 13 kwietnia i nie miałam kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, a następnie pokroić w kostkę, podobnie musimy zrobić z cukinią.
Na jednej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ja podawałam "sos" z kaszą kuskus, polecam!
Kuskus wsypać do miski, lekko osolić (¼ łyżeczki soli na 100 g), zlać wrzątkiem – około 1 cm wody nad powierzchnie kaszki. Przykryć.
Podawać z sałatą lub roszponką. Posypać koperkiem.
Smacznego
Ann.
Cudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń