Sos warzywny na bazie pomidorów
15:25
1
czosnek
,
dania bezmięsne
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
danie studenta
,
fasola czerwona
,
kasza gryczana
,
marchewka
,
pomidory z puszki
,
sos warzywny
,
wegetariańskie
,
zdrowe odżywianie
Już jakiś czas nie pisałam nic na blogu. Zmiany i jeszcze raz zmiany. Ale czas popatrzeć na to wszystko od innej strony więc można powiedzieć, że zaczynam wszystko od nowa. Słodyczy nie jem od 20 lutego, a od wtorku zaczęłam powoli wprowadzać zdrowe elementy diety. NIE, NIE ODCHUDZAM SIĘ! :)
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na oleju. a gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.
Kiedy nasz sos będzie się dusił przygotowujemy kaszę gryczaną. Ja gotowałam według tego przepisu:
Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój sposób na wegetariański, zdrowszy obiad.
Sos warzywny na bazie pomidorów
- Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka
- 1 cebula
- Duża marchewka
- Średni korzeń pietruszki
- Połowa czerwonej papryki
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- kasza gryczana palona
- Sól, pieprz, liść laurowy
Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć.
Łączymy wszystkie składniki.
Łączymy wszystkie składniki.
Zasada nr 1 - szklanka kaszy = 2 szklanki wody
Zasada nr 2 - kaszę gotujemy w garnku z grubym dnem, przykrytym, na wolnym ogniu.
Wodę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Można do niej dorzucić np liść laurowy albo trochę innej przyprawy (np majeranek), nadaje to kaszy lekkiego posmaku i aromatu. Kiedy woda się zagotuje, do garnka wsypujemy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę.*
Kiedy warzywa będą już odpowiednio dla nas miękkie, a kasza ugotowana układamy na talerzu. Posypujemy sos natką pietruszki.
Smacznego!
Ann
* przepis pochodzi z: kliknij tutaj
Zawsze zastanawiałam się jak zrobi dobry, domowy sos, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń