Łosoś pod kołderką ze szpinaku
14:58
2
coś na obiad
,
Dania główne
,
danie bezmięsne
,
łosoś
,
łosoś ze szpinakiem
,
na obiad
,
obiad
,
szpinak
,
szybkie dania bezmięsne
,
świeży łosoś
Dawno już nie wstawiłam Wam nowego przepisu, ale już się poprawiam!
Jestem już dwa tygodnie po sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej pory sprowadzało się do standardowych dań, które często goszczą w moim domu. Dzisiaj na przykład obowiązkowo coś bez mięska!
Łosoś pod kołderką ze szpinaku
- ok 400 g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry)
- sól,
- kolorowy pieprz
- 1 cytryna,
- łyżka oliwy
Szpinak
- 3 ząbki czosnku,
- cebula
- 2-3 garści świeżego szpinaku baby
- 2 łyżki masła
Zaczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni, łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na równe kawałki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut.
Kiedy nasz łosoś będzie już gotowy, smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut.
A teraz czas na szpinak!
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kroimy na drobne plasterki czosnek, wrzucamy szpinak, dusimy około 5 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Upieczonego łososia układamy na talerzu i każdy kawałek przykrywamy porcją szpinaku. Ja podawałam tak jak widać na zdjęciu opieczonymi w piekarniku ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej.
A Ty? Z czym podasz?
Smacznego!
Ann.
Ooooo, rybka. :3
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj był tradycyjnie ''ślepy śledź'', ale na weekend namówię mamę na ten przepis haha :)
Uwielbiam łososia w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń